Holland Scale
Holland Scale bouwpakketten, Nederlandse modellen, schaal H0 (1:87), met gevoel voor detail.

Bouwtips

De foto's op deze site laten goed te zien dat de modellen zijn afgewerkt. Voor afwerking zijn meerdere manieren mogelijk. Probeer het aanbrengen van "specie" eens daardoor krijgt het model net dat beetje extra's. Nederlandse huizen zijn bijna altijd uit baksteen opgetrokken en het ligt daarom voor de hand daar wat extra aandacht aan te besteden.

 

 • Onderdelen en materiaal

  Onderdelen en materiaal

  De meeste Holland Scale modellen bestaan uit onderdelen vervaardigd uit Polystyreen (PS). Het voordeel van deze kunstof is de eenvoudige verwerking. U bouwt met onderdelen die al een basiskleur hebben. Plasticlijm is vriendelijk in gebruik. De onderdelen zijn niet gevoelig voor vocht. Ook is het bestand tegen veel chemische stoffen. Het herstellen van geverfde onderdelen wordt daarmee eenvoudig. De smelttemperatuur van het materiaal ligt tussen de 130 en 170 gr. Celcius. Ook de milieuvriendelijkheid heeft aandacht gekregen. Deze thermoplast laat zich gemakkelijk recyclen.  Daar komen geen gevaarlijke stoffen uit voort. onderdelen op de foto 2

  Om de variatie in modellen te vergroten zijn bij enkele modellen gevels van verschillende huizen gecombineerd. Om het model te bouwen moet met een mesje een deel van de gevel afgesneden worden. Niet veel werk maar je moet wel in de gevel durven te snijden. Mislukt een snijpoging, sturen wij u een vervangend onderdeel.

  Enkele modellen bevatten onderdelen uit giethars. Dit materiaal vraagt voor het bouwen enige voorberwerking. De onderdelen moeten worden losgesneden van een gietblokje. Ook het afwerken vraagt meer schilderwerk. De onderdelen zijn melkachtig wit van kleur.

  In de catalogus wordt aangegeven uit welke materialen de onderdelen bestaan. Zo kunt u eenvoudig vaststellen of het model past bij uw voorkeur en bouwvaardigheid.

   

 • Gereedschap

  Gereedschap

  Gebruik een scherp hobbymesje voor het losmaken van de onderdelen. Controleer dan of het onderdeel past. Verwijder zonodig eventuele restjes van aanspuitingen.

 • De afbeeldingen op de site laten goed zien dat door het aanbrengen van "specie" het model net dat beetje extra's krijgt. De structuur van de bakstenen is dan veel beter te zien en het model gaat meer leven. Ga als volgt te werk;

 • Op de foto van het herenhuis ziet U een klimop langs de gevel groeien.

 • De witte ornamenten van bijvoorbeeld het herenhuis, pakhuis of boekhandel kunt U verfraaien door ze te "verouderen".

 • De bijgeleverde doorzichtige folie dient achter de kozijnen gelijmd te worden.
 • Verlichting

  Verlichting

  Gebruikt U binnenverlichting in onze modellen, dan is dat geen probleem. De naden van de muren sluiten goed. 

  Met aluminiumfolie kunt U de plaatsen afplakken waar licht eventueel toch "lekt".

 • Te veel lijm op een model geeft lelijke plekken.

 • Een huis wordt compleet wanneer achter de ramen gordijnen hangen.