Holland Scale
Holland Scale bouwpakketten, Nederlandse modellen, schaal H0 (1:87), met gevoel voor detail.

Bouw model appartementen

Graag laat ik zien hoe het pakhuis met appartementen gebouwd is. Ik zie mijzelf niet als topbouwer. Naar mijn idee moet het mogelijk zijn om mijn resultaat te evenaren en te overtreffen. Ik laat zien hoe de verschillende fases van de bouw zijn verlopen.

 

 

passen onderdelen in gevel

Het bouwzakje bevat een aantal onderdelen. De raamkozijnen van de voorgevel zijn door middel van 3D printen gefabriceerd.

Ik heb de onderdelen in de voorgevel geplaatst om een beeld te krijgen van de beginsituatie. Dat geeft mij de mogelijkheid om te zoeken naar het uiterlijk wat ik wil bereiken.

 

Het printmateriaal (de kozijnen en deuren) zijn wit van kleur. Gelukkig is het gemakkelijk te schilderen en kan ik daarom kleur aanbrengen waar nodig. Een witte voordeur om je zelden tegen. Die zal ongetwijfeld nog een passende kleur krijgen.

 gevel_voegen_met_grijze_verf.jpg  Voor het aanbrengen van de voegen heb ik acrylverf gebruikt. Dat is gemakkelijk op te brengen met een kwastje.
 gevel_voegen_met_grijze_verf_2.jpg Niet alleen de stenen moeten grijs worden. De verf moet dieper in de voegen worden getamponeerd. 
 gevel_voegen_met_grijze_verf_3.jpg De gehele gevel is nu grijs. De verf droogt snel. Tijd voor de volgende fase, snel starten met het wegpoetsen van de verf op de stenen.
 gevel_voegen_met_grijze_verf_poetsen_met_keukenpapier.jpg Met keukenpapier wordt de verf weggepoetst. Je moet nog stevig wrijven om dat gedaan te krijgen.
 gevel_voegen_met_grijze_verf_poetsen_met_keukenpapier_even_kijken.jpg

Dit is het voorlopige resultaat. Ik weet niet of ik enthousiast moet zijn. Als de andere onderdelen in de gevel zijn gemonteerd zal het beeld pas goed te beoordelen zijn.

Ik heb besloten toch nog maar wat verder te poetsen om wat meer verf van de stenen af te krijgen.

 passen_onderdelen_in_gevel_met_voegen.jpg

Even kijken hoe het er uitziet als ik de kozijnen in de gevel zet.

 

Als ik zo kijk vind ik de witte raamkozijnen, de witte spijlen van de vensterverdeling en een witte voordeur iets teveel van het goede. Daarom besluit ik de kleur groen toe te passen. De voordeur en de vensterverdeling krijgen het donkere groen wat een beetje lijkt op de kleur die je vaker ziet bij historische panden.

Later heb ik gezien dat deze toevoeging van de kleur groen goed werkt. Het model krijgt het karakter wat ik voor ogen heb.

 elementen_in_grijze_verf.jpg De opvallende stenen rond de kozijnen worden met dezelfde grijze verf aangestipt. Eenheid in kleur brengt rust in het model.
 achtergevel_poetsen.jpg Ook de achtergevel wordt op dezelfde manier bewerkt om te voegen zichtbaar te maken. Hetzelfde proces ondergaan de zijmuren van het pand. Ook het opzetstuk van de voorgevel krijgt deze behandeling. Nu is al het metselwerk gevoegd.
 kozijnen_in_grondverf.jpg De kozijnen worden voorbewerkt. Met een spuitbus worden ze in de grondverf gezet. De onderdelen zijn vervaardigd door 3D-printen. Met een grondverf weet ik zeker dat de volgende verflaag goed zal hechten.
 vensters_geverfd_vanaf_achterzijde.jpg Ik heb besloten om de binnenkant van de vensters groen te schilderen. Ik doe het vanaf de achterkant met het idee dat daarmee de lijsten van de ramen aan de voorkant wit blijven. Ik hoop dat er geen groene verf aan de voorkant zal komen. Dat scheelt in de afwerking.
 raamsponning_groen_geverfd.jpg De ramen uit de achtergevel krijgen aan de binnenzijde een groene verf. Lang geleden kocht ik op een hobbybeurs een klein potje groene verf. Dat heb ik gebruikt voor dit karweitje. Ik was verbaasd dat na een jaar of zeven verf nog steeds bruikbaar is.
 topstuk_gevel_emt_ornamenten.jpg

Ook de ornamenten zijn met dezelfde grijze verf behandeld. 

Afwijkingen in voegen en steenkleur zeggen iets over de historie van een pand. Vaak heeft het te maken met restauratie of bouwkundige veranderingen. In de bouw spreekt men over de bouwhistorie die af te lezen is aan dit soort kenmerken. Deze kennis maakt mij misschien wat minder kritisch op onvolkomenheden in mijn schilderwerk. De charme van een pand, zeker als het een oud pand betreft, komt voor een groot gedeelte uit de onvolmaaktheden die door de tijd veroorzaakt zijn.

 model_met_elastiekje.jpg

Het model is even provisorisch in elkaar gezet. Een elastiekje houdt de verschillende onderdelen bij elkaar. Ik heb het model in de woonkamer gezet om er een paar dagen naar te kijken en te genieten van het tussenresultaat.

Nog even wachten tot ik wat meer tijd heb voor de afwerking. Schoorstenen, het vensterglas, de hijsbalk en de gordijnen moeten nog worden toegevoegd.

Ik heb nog wat geëxperimenteerd met led verlichting. Maar daar moet het nog wat meer tijd insteken.

Wel heb ik besloten om aan de binnenkant een wand van karton te plaatsen zodat je niet direct vanuit de voorkant van het model door de achterkant naar buiten kunt kijken.

 appartementen_front_witte_achtergrond.jpg

Nu is het model klaar. Het is leuk om te zien hoe in verschillende stappen je steeds een stukje verder komt. De muurankers geven leuke accenten in de voorgevel. Ik ben tevreden over het resultaat. Het model blijft voorlopig nog even in de woonkamer staan, om er steeds even naar te kijken.

 

p.s. De ‘rolgordijnen’ achter de vensters heb ik gemaakt van een papieren zakdoekje. Zo'n zakdoekje bestaat uit meerdere lagen. Door de lagen van elkaar te scheiden krijg je een velletje papier met de structuur van geweven stof. Door stukjes te knippen uit dat dunne velletje, krijg je de suggestie van vitrage of zoals in mijn voorbeeld rolgordijnen. Het lijmen van het papier op de raamfolie is gedaan met contactlijm. Simpele hobbylijm waar ook kinderen mee knutselen is prima voor dit karweitje.

Het idee om een papieren zakdoekje te gebruiken heb ik van andere modelbouwers overgenomen. Mijn dank voor jullie suggesties op dit gebied.