Holland Scale
Holland Scale bouwpakketten, Nederlandse modellen, schaal H0 (1:87), met gevoel voor detail.

Variant op polderhuis.

Hans Keegstra bouwde zijn eigen polderhuis dat past in de omgeving van zijn baan.
In 8 stappen kunnen wij de bouw volgen.

 

aanleiding

Mijn modelbaandiorama moet zich gaan afspelen rond 1950, het platteland in Noord-Holland. Een polderhuis had ik al en wilde er een bij, die er wat betreft stijl wel op lijkt, maar toch anders is. In de buurt komt het volgende model regelmatig voor. Ik besloot het in vereenvoudigde vorm na te maken. Zie hieronder het resultaat.

 

stap 1 Benodigdheden

Benodigdheden: Polderhuis nr 1, een extra set dakpannen van polderhuis 1, Plattelandshuis nr 14, set muurplaat. Dit lijkt een hele uitgave te worden, maar met een extra zakje van Plattelandshuis 14 kan je straks een verlengd Plattelandshuis bouwen (zoals in Keuvelaarskade gedaan is).
 

stap 2a Voorgevel

Snij de voorgevel van huis nr 14 van boven naar beneden in drieën. Snij vervolgens ook nog het onderste raam bij de vensterbank naar beneden door, zodat er een deur in past.

Variant op polderhuis-afbeelding 3 bij stap 2

 

stap 2ab Geveldeel

Resultaat van de geveldeel. Het onderste raam heeft plaatsgemaakt voor een deur.

Variant op polderhuis-afbeelding 2 bij stap 2

stap 2b

Vijl de dakrand van huis 1 door.

Variant op polderhuis-afbeelding 1 bij stap 2

stap 2c

Tenslotte het dak (het deel met de plaats voor de schoorsteen!). De beide andere grote delen van het dak heb je nodig voor de zijkanten. Snij alles eerst een keer in karton. Het is zonde als je een fout maakt. Snij alles met een groot afbreekmes en een stalen liniaal.

Variant op polderhuis-afbeelding 4 bij stap 2

stap 3

Snij nu ook het randje stenen links van de oorspronkelijke voordeur en rechts van het raam weg. Dit worden de zijkanten van het uitspringende gedeelte in de gevel.
Snij een stuk muur van de Holland Scale muurplaten om het bovenste gedeelte van de uitspringende gevel te maken. Vijl de rechte hoeken schuin zodat je de muurdelen haaks op elkaar kunt zetten.

Variant op polderhuis-afbeelding 3 bij stap 2

stap 4 Muurdelen

Lijm alle muurdelen in elkaar. Schilder de muren met Humbrol 70, Humbrol 63 (1:1). Met voegenwit van AnitaDecor kunnen de voegen licht gevuld worden. Daarna kan de goot erop gezet worden. Nu het raam boven de voordeur: dit raam is kleiner dan de andere ramen, daarom moet je er een van huis 14 voorzien van een extra midden spijl.

 

stap 5 Het dak

Maak nu het dak af. Het voorste gedeelte van het dak boven de voordeur kan uit de resterende dakdelen worden gemaakt. De dakrand aan de voorkant kan van styreen of uit de voorrand van huis 14 gesneden worden. Met wat stukjes styreen wordt de versiering aangebracht.

 

stap 6 De aanbouw

De aanbouw maak je van het deel met raam en deur van het klompenhok en een stuk muurplaat. In de ene zijwand boor je een gat. Dit maak je met een vijl mooi vierkant. Het raampje maak je zelf met stukjes styreen. Voor de rand onderaan plak je eerst de muur op de juiste hoogte af met schilderstape. Vervolgens breng je een dunne laag snelplamuur aan. Daarna meteen schildersplakband verwijderen.
Extra raam in aanbouw

Variant op polderhuis-afbeelding raam stap 6

stap 7 De schoorsteen.

Maak van een 1,5 mm dik, vierkant stukje styreen de bovenkant van de schoorsteen dicht. Vijl het bij tot min of meer een piramide. Daarbovenop lijm je een stukje steel van een wattenstaafje. Bovenkant verven met Tamiya XF-20 Medium grey.

 

stap 8 Schilderen.

Alles wat glimt moet geschilderd. De ramen en deuren heb ik zo gelaten als ze uit de doos komen.

Dak: In z’n geheel schilderen Humbrol 67, daarna 20% dakpannen apart met Humbrol 66 en Humbrol 170, 66 (1:1)
Sierstenen: Tamiya XF 57 Buff
Goten, plus daklijst bijkeuken van boven: Humbrol 66, en vervolgens dry brushen met Tamiya XF-20 Medium grey.
Vensterbanken: Humbrol 29
Onderrand huis: Tamiya XF 57 Buff, vervolgens dun met Tamiya XF-20 Medium grey er overheen, tenslotte dry brushen met witte Acrylverf Talens (Amsterdam tube nr 105).

Variant op polderhuis-front huis 300 pic