Holland Scale
Holland Scale bouwpakketten, Nederlandse modellen, schaal H0 (1:87), met gevoel voor detail.

Michiel Boukens

Via de site heb ik de aprilaanbieding besteld: 2 huizen van hollandscale voor 33,-

Het is een mooi model, op de site in een mooie besmettelijke blauwe kleur geschilderd, ik had gehoopt dat ik ze in die blauwe kleur zou krijgen, dit viel tegen, ik kreeg een grijze kleur. Ik heb een tijdje getobd in welke kleur ik hem zou moeten verven (ik ben 14, dus ik heb geen airbrush), ik besloot het eerste model wit te maken. Toen volgde een probleem.

De witte verf dekte niet goed, dus een potje witte primer gepakt, dit ging beter: nog steeds zag je de verfstrepen, maar dit gaf het model ongewenst een extra dimensie: alsof het al een beetje begon te bladderen. De onderste rand heb ik grijs geschilderd, dit is een schrikrand, volgens m’n moeder om de geesten weg te houden. Nou ja: ik vond het gewoon mooi. Ik heb de vensterbaken grijs geschilderd, de sierstenen in een lichte tint, op de stukken waar het pleisterwerk er al af was waren door de witte verf ook al mooi licht geworden, niet veranderen dus.

Toen de kozijnen. Oudhollands groen is een mooie kleur hiervoor. Ik heb er het geduld niet voor om zo precies te schilderen, dus ik heb mijn eigen manier om de kozijn groen/wit te krijgen, dit gaat als volgt:

1. Je schildert het hele kozijn groen, helemaal is helemaal, van onder tot boven, van links naar rechts, de achterkant hoeft niet.
2. je laat de verf rustig drogen, een uurtje of 6
3. Als de verf is uitgehard pak je een verfkrabbertje voor op de ramen(je weet wel, zo’n ultraplat plaatje ijzer), een scheermesje, of gewoon een (afbreek-)mesje, en je schraapt de bovenste verflaag er weer af, dus:
1. de hele omlijsting (alleen de bovenste rand, anders blijft er weinig groens over)
2. De bovenrand van het ‘kruis’ ook, dit is op de foto’s nog niet gedaan. Op de grote foto’s is dit te zien.
Leg ze daarna nog even in een bakje water om alle verf er goed af te halen.

Vervolgen heb ik met lijm nog een wit papiertje achter de muren gelijmd, om doorschijnen te voorkomen, dit is een rotwerk, het bleek dat de pritstift niet genoeg plakte, en ik trok de helft los, nouja, daar ga ik het niet meer over hebben. Ik heb vervolgens de ramen in de muren gelijmd (tip: gebruik lijm met een pijpje, niet met een kwast of iets dergelijks), toen heb ik er ‘glas’ achter gelijmd. Vervolgens de 4 muren tegen elkaar gelijmd en met het dak begonnen.

Ik heb eerst de 4 kanten ontbraamd, zodat alles goed past. De 4 dakpanelen tegen elkaar gelijmd. De kanten waren nu klaar, ik heb de rand met de dakgoten erop gelijmd. Toen nog even met een freesje (ik had geen zin om te snijden) een gat gefreesd in het platte stukje plastik achter de dakkapel. Nu heb ik ook licht in de dakkapel. De randen van het dak op de hoeken en de bovenrand gelijmd.
Ook nog even de schoorsteen in elkaar gezet, en toen kon alles in elkaar gezet worden. De regenpijpen moeten er nog op, maar dat vind ik niet zo mooi: ik houdt het zo.
Bij model 2 heb ik de muren licht roze geschilderd, om vervolgens met witte verf het effect een beetje te laten bestaan, dit is ook niet verkeerd, ook de onderrand donkergrijs geschilderd, de vensterbaken grijs, de spekstenen licht en de ramen heb ik zo gelaten: verschil moet er zijn.

De gordijnen werden gemaakt van papier, op sommige plekken maakte ik het zo alsof het leek dat er een gewoon geopend gordijn achter hangt. Op andere plaatsen gewoon een vierkant stukje er over geplakt, daar zijn de gordijnen dicht.

Imitatie glas in lood ramen maak ik gewoon in paint, allemaal verschillende blokjes een ander kleurtje geven en je bent klaar.
Ik vind het een mooi model, het zijn mijn 5e en 6e modellen, en ze staan goed op een Nederlandse baan, en je kunt ze overal neerzetten, en in alle kleuren schilderen, ook kun je ze makkelijk verbouwen, dat heb ik nog niet gedaan, maar wil ik nog wel gaan doen. Tot dan houdt ik het bij deze 6 prachtige modellen verfnummers staan onderaan bij de foto’s.

De ramen, dat was even een probleem, maar het is goed gelukt: eerst heb ik de ramen helemaal groen geschilderd.  Toen heb ik de verf er af geschraapt. Op de foto is dat bij de 2 aan de gietbraam zittende ramen al gedaan, bij het losse raam niet.

Verf
ramen: Humbroll Super Enamel 10
muren: Humbroll Color Matt 206 (primer)
onderste grijze laag: Revell Color Matt 69
spekstenen: Humbroll Super Enamel Matt 250
vensterbanken: Humbroll Super Enamel Satin 167

 

Meer uit minder-nr 9 bouwbeschrijving5   Meer uit minder-nr 9 bouwbeschrijving4
 1. Eerst heb ik de voorkant met de deur en de ramen erin op de grond gelegd: het ziet er zo wel erg saai uit, dat gaan we veranderen.  2. toen heb ik de muren geverfd, je kunt het niet zo goed zien, maar de lange muurkanten heb ik geverfd