Holland Scale
Holland Scale bouwpakketten, Nederlandse modellen, schaal H0 (1:87), met gevoel voor detail.

Bonushuisje

Hans schreef: De bouwpakketten van Holland Scale hebben tamelijk gestandaardiseerde maten. Dat is prettig, het maakt onderdelen uitwisselbaar en het maakt allerlei combinaties mogelijk. Door de standaardisatie zitten de onderdelen vaak in wat ruimere aantallen in de mallen. Heb je voor sommige modellen bijvoorbeeld maar één deur nodig, je krijgt er twee en dus houd je er eentje over.

Na een flink aantal huizen te hebben gebouwd beschik ik daardoor over een interessante hoeveelheid extra ramen, deuren, regenpijpen, lijsten enzovoort. Maar ook een aantal muren en muurdelen. Voor sommige modellen moet er een stuk muur weggesneden worden, of zelfs helemaal vervangen. Die restjes komen nog goed van pas!

Toen ik laatst in een pakket in plaats van de verwachte vier maar liefst zes muren aantrof kreeg ik het plan van al die extra onderdelen te proberen een nieuw model te fabriceren: het bonushuisje.

nr 1 Aangezien ik in het verleden wel meer onderdelen heb gespaard (nee, ik gooi niet gauw iets weg want je weet maar nooit…) heb ik ook nog een stuk dak in bijna de goede maat. Het gaat een huis met een klokgevel worden, maar wel een verdieping lager dan de normale modellen.
 nr 2 Allereerst moeten de beide kopse kanten een gelijke hoogte krijgen. Een van die gevels heb ik al, overgebleven omdat het onderste deel elders werd gebruikt. De andere kopgevel moet ik samenstellen uit twee restjes. Van het onderste deel moeten hiervan twee rijen stenen weggesneden worden.
nr 3

Aan de achterzijde van elke kopgevel komt de bijbehorende achterkant met steenstructuur, zoals bij de andere grachtenpanden. Om de zijgevel te laten passen moet er een klein hoekje van enkele vierkante millimeter worden weggesneden.

 nr 4

De kopgevels zijn in rode steen, de zijgevels in gele. Dat los ik op door de buitenmuren helemaal in de verf te zetten. Gewoon echte muurverf, want die heb ik nog in huis.

Het gevonden dakje is net iets te smal, dus ik maak eerst een onderdak, maak de randen zwart, en plaats daar het eveneens zwartgeverfde dakje overheen.

nr 5  

Dan nog een dakgoot (had ik nog ergens) en de regenpijpen. En dan is dit het resultaat: mijn bonushuisje!

 

Best leuk eigenlijk, misschien een idee om dit soort lagere huisjes in het Holland Scale programma op te nemen? Ook dit lage type huis kun je in het echt tegenkomen.