Holland Scale
Holland Scale bouwpakketten, Nederlandse modellen, schaal H0 (1:87), met gevoel voor detail.

Teruggevonden hobby

Beste Holland Scale, 

Alweer bijna een jaar geleden heb ik het plattelandshuis met klompenhok voor kerst gekregen. Ik denk dat ik in mijn jeugd, zo'n 10-15 jaar geleden voor het laatst een huisje in elkaar heb geplakt. 

Nu, als huizenbezitter en een zolder welke zo goed als af is, begint het weer te kriebelen om een modelbaan te bouwen. Om te kijken of ik het nog steeds leuk vond, heb ik besloten om eerst een diorama te bouwen, dit rondom dit leuke en echt Hollandse bouwpakketje.

overzicht diorama

Ik denk dat ik zo'n 50 uur in het bouwpakket heb zitten. Echter ligt dit absoluut niet aan het te bouwen pakket. Door het leuke pakket bedacht ik constant extra items welke er "ook wel leuk bij zouden staan".

 

 model dichtbij

De woning is met een airbrush gespoten en veel van de details in de bakstenen zijn aangebracht met verf en een sateprikker en verf. De woning heeft een interieur gekregen van meubels welke ook daadwerkelijk in mijn eigen woning staan. Ik heb de meubels gefotografeerd en verkleind op schaal. Deze heb ik op karton geplakt.

raam detail

Ook heb ik de woning binnenverlichting gegeven en een bovenverdieping (inclusief bed). Het glas in lood is tevens gebaseerd op het glas in lood in mijn eigen ramen. Ik heb een foto van de desbetreffende glas in lood gemaakt, de stijlen zijn van het ijzertje van een sluitertje van een vuilniszak (door er een aansteker bij te houden krijgen ze direct de juiste kleur!). 

beganegrond kl

Hier is goed te zien dat een deel van de meubels van beplakt karton zijn gemaakt. Ook de schilderijen aan de muur zijn foto's van mijn eigen vakanties welke verkleind zijn naar 1:87. De vloer is gemaakt van lucifers, welke een wash hebben gekregen. 

model zonder dak kl

Om de tweede verdieping beter zichtbaar te maken heb ik met een dremel een stuk uit het dak gehaald waar de grote dakkapel geplaatst diende te worden. Achter het kleine dakkapel heb ik vanwege het formaat wit papier geplakt (op het dak), achteraf had ik beter kunnen kiezen voor gordijnen, maar dat is een zijde welke je op het diorama niet ziet. 

Al met al ben ik erg blij met het product en resultaat. Zo blij zelfs dat het tweede bouwpakket (het polderhuis) al in huis heb liggen. Ik heb er zin in!

Met vriendelijke groet,

Mark van der Veen  

------------------------------------------------------

Beste Mark,

Je hebt werkelijk een bijzonder mooi diorama gebouwd. In de ogenschijnlijke eenvoud heb je extra dingen toegevoegd zoals je interieur en glas in lood.

Het doet ons veel plezier dat jij plezier hebt van je hobby waarvan een Holland Scale model onderdeel uit maakt.
Er is inmiddels als dank voor je inzending een model onderweg.

Veel ontspannen uren toegewenst met je teruggevonden hobby.

Team Holland Scale