Holland Scale
Holland Scale bouwpakketten, Nederlandse modellen, schaal H0 (1:87), met gevoel voor detail.

Hobby uit mijn jeugd (2)

Toen ik ging studeren ging ik op mijzelf wonen. De trein en alle toebehoren werden netjes ingepakt en belandden op de zolder bij mijn ouders. Daar heeft 'ie ruim 25 jaar gelegen, terwijl ik mijn studie afmaakte en in een heel ander deel van het land ging werken. Toen ik weer wat meer in de buurt van mijn geboortegrond kwam te wonen heb ik 'm weer tevoorschijn gehaald. Na een flinke poetsbeurt bleek alles het nog te doen.

Mijn vader – inmiddels 75 jaar – keek in kindertijd nooit naar de modelbaan om, maar ontdekte nu hoe leuk het was. Hij verzamelde er via Marktplaats nog het een en ander bij en nu draait de trein weer zijn rondjes op zolder. En ik herontdekte de oude liefde van de modelbouw.

In mijn tienerjaren was ik aangewezen op de bouwpakketten van Pola, Kibri en Faller. Maar het leukste vond ik toen natuurlijk al: iets herkenbaars bouwen. Dat viel nog niet mee. Ik vond nu allerlei tekeningen terug van gebouwen uit mijn jeugd die ik zo'n 30 jaar geleden al eens had gemaakt. Maar ik had toen geen idee hoe ik daarmee verder mee moest. Ik had domweg de kennis, de vaardigheid en het geld niet om er met juist materiaal en gereedschap iets moois van te maken... Ik kwam niet verder dan een kartonnen model van de snackbar bij ons uit de straat.

Hoe anders is dat nu... Ik ontdekte al snel de website van Holland Scale met mooie en herkenbare Nederlandse bouwwerken. Al snel groeide het idee om een herkenbaar stukje Nederland te maken, geïnspireerd op het dorp Bergentheim waar mijn moeder is geboren en opgegroeid. Daar woonden mijn Opa en Oma in een huis aan het spoor en als we daar als kinderen waren en de olietrein aan hoorden komen, stormden we naar buiten om de voorbij denderende wagons te tellen (het waren er altijd 27...).

rijtje huizen mansardekap

Ik heb een aantal modellen van Holland Scale aangeschaft en kreeg al snel de smaak te pakken. Het plattelandshuis is mijn favoriet geworden. Al snel ontdekte ik dat dit model zich ook goed leent om er een eigen draai aan te geven, door te schilderen maar ook door wat ingrijpender verbouwingen. Daarbij liet ik mij eerst vooral inspireren door de voorbeelden op de website, later ging ik steeds meer naar eigen inzicht aan de slag. De eerste keer dat ik het mes in zo'n mooi huisje zette was overigens wel een ding...

3 verbouwde modellen

Inmiddels ben ik een erg enthousiast bouwer en hoop nog veel verschillende huisjes te bouwen en samen te voegen tot een compleet dorp. Ik stuur hierbij een paar foto's van mijn eerste bouwwerken. Misschien lukt het om mijn enthousiasme op anderen over te brengen of anderen te inspireren. Inmiddels ben ik van start gegaan met de bouw van de scenery en ik hoop gauw foto's te sturen die een indruk gaan geven van hoe het er uiteindelijk uit moet komen te zien.

houtverwerking

Een vriendelijke groet,

Albert Jan Holsappel (Nijverdal)

 

Hartelijk dank voor je inzending. Er is een extra model naar je onderweg. Wellicht voor meer creatieve ideeën.
Met vriendelijke groet,
Holland Scale