Holland Scale
Holland Scale bouwpakketten, Nederlandse modellen, schaal H0 (1:87), met gevoel voor detail.

Aankleden en inrichten van de winkels

Hallo Ineke en Gerard,

Al een aantal jaren koop ik huisjes van Holland Scale. Deze zijn zeer gedetailleerd en makkelijk te bouwen. Door het standaard voormaat van de huizen, kun je snel en simpel een mooi straatje maken.

Mijn uitdaging ligt in het aankleden en inrichten van de winkels. Zo heeft de bruidsmodezaak op de hoek een aantal paspoppen in de etalage staan. De groenteman heeft zijn etenswaren buiten uitgestald en bij Blues, de kledingwinkel is het uitverkoop. De inrichting is deels zelfbouw, maar ook de firma Preiser levert leuke sets voor de aankleding.

Het inrichten van het pand doe ik al tijdens de bouw. Allereerst schilder ik alle onderdelen. Is de kleur van de stenen iets te fel, dan wrijf ik er, vlak voordat de verf helemaal droog is, met een stuk keukenpapier overheen. Vervolgens laat ik het goed drogen. Om een cementlook tussen de stenen te krijgen, gebruik ik wat schuurmiddel, dat ik met zwarte plakkaatverf en een drupje zeep door elkaar meng. Hoe grijzer, hoe ouder de cement laag wordt. Laat dit ook goed drogen. Verwijder daarna voorzichtig de restjes uit de ramen en van de zijkanten die gelijmd gaan worden.

straatje 1 kl

Voordat ik het pand in elkaar zet, zijn de muren aan de binnenkant voorzien van steenpapier of proefstukjes behang, die ik meegenomen heb uit de bouwmarkt. Eventueel kun je hier al wat kasten of bijvoorbeeld kledingrekken/ planken etc. tegen aan plakken.

Meestal zet ik de voor-, zij- en achtergevel neer en laat ik 1 kant van het pand open om de rest in te richten.  Door  + 1 cm van de achterwand een extra wandje van karton neer te zetten, krijg je een kleine ruimte, die je kunt gebruiken om je stroomdraden van je verlichting uit het zicht op te bergen

Voor de vloer bied de bouwmarkt ook een oplossing. Op de afdeling laminaat/parket liggen vaak ook mooie papieren voorbeelden. Even op maat snijden en je hebt een mooie winkelvloer...Eventueel een klein beetje karton eronder plakken voor wat extra stevigheid.

Voor de reclame op het raam van de kledingwinkel heb ik gebruik gemaakt van overheadpapier. Dit is doorzichtig. Na wat stoeien met een tekstverwerkingsprogramma en een aantal pogingen op gewoon papier was ik tevreden en heb het uitgeprint op het overheadpapier. Wees niet te snel met plakken, want de inkt droogt minder snel. 

bruidsmodezaak kl

Een toonbank of een tafel erin, een paar poppetjes erbij en er is leven in de winkel. Wat karton met wit papier voor het plafond. Maak een kleine inkeping erin, kun je de draden van je verlichting erdoorheen halen, zodat deze over de tussenverdieping weggewerkt zijn. 

Tot slot de laatste wand plaatsen, het dak etc. erop en je winkeltje is klaar.

Blues kledingwinkel kl

Voor alle bouwers, neem er de tijd voor. Als je te snel wilt, wordt het er niet mooier op.

Succes,

Peter van den B