Holland Scale
Holland Scale bouwpakketten, Nederlandse modellen, schaal H0 (1:87), met gevoel voor detail.

Ervaringen, tips en trucs van Bert

Het voegen met citroenvrije Cif, volgens uw aanbeveling was geen succes, en Oost-Indische inkt? Ik heb het als volgt gedaan. De Cif 1 : 1 gemengd met Vim en de voegen ingewreven. Even laten drogen en daarna met een vochtig sponsje afwrijven. De vochtigheid van de spons is belangrijk. Te nat en alles komt er weer uit, te droog en je krijgt de stenen niet schoon. Net zoals bij echte tegels. Het zijn mooie gevels geworden. Dik tevreden. 
Bij de Sparwinkel, die ik nu aan het maken ben, is het iets anders gegaan. Wel weer Cif en Vim 1:1, maar omdat ik niet over Oost-Indische inkt beschik en de voegen van het station toch te wit vind, heb ik het mengsel grijs gemaakt met een beetje zwarte "Artist&Co" acrylverf van de "Action". Ook is gebleken, dat na het in overvloed aanbrengen van het mengsel, dit na geheel gedroogd te zijn, met de vinger er af is te wrijven.

Station Goor zijde straat baksteen uitvoering met NS logo

 

De kap aansluitingen (station) vroegen wat plamuur, maar ik ga er van uit dat de mallen de mallen blijven. Dat  houdt wel in dat de kapoverstekken pas na het aanbrengen en plamuren geschilderd kunnen worden en het dus verstandig is de luifel later aan te brengen. Dat was dus wel een verrassing. Met netjes afplakken is dat goed gelukt. Verder past het prima.

Ik mis wel een 2e uitgang symbool. Zelf een bordje maken bij het seinhuis lukt nog wel, maar het uitgangsymbool moet aan twee zijden. Verder heb ik de daken bijgewerkt door ze op de garagevloer te leggen en vanaf ongeveer 1 meter hoogte met de spuitbus er wat grijs op te nevelen. Geeft een fraai leibeslag effect vind ik. Voor de plint en de latei van het seinhuis heb ik een grijs kunststof tabblad gebruikt waaruit ik stroken heb  gesneden. Alleen was dat niet te lijmen met de gebruikelijke lijm. Bisonkit heeft het voordeel dat je eventuele uitvloeisels met de vinger van de gevel af kan rollen.

Station Goor zijde wisselhuisje baksteen uitvoering versie 2

Met vriendelijke groet,

Bert van Ginkel,