Holland Scale
Holland Scale bouwpakketten, Nederlandse modellen, schaal H0 (1:87), met gevoel voor detail.

Inde Goude Gaper

De historie van dit model
Evenals het Holland Scale model ‘bakkerij met trapgevel met de naam “Inde Soete Suikerbol” is het idee voor de Drogisterij ontleend aan een boekje geschreven door W.G. Van de Hulst sr. met tekeningen van zijn zoon.
De serie boekjes “Inde Soete Suikerbol” verschenen vanaf 1936 en worden nog steeds uitgegeven door uitgeverij Callenbach. De eerste drie deeltjes van de serie “Inde Goude Gaper” verscheen in 1947. In 1949 verscheen nog een serie van drie deeltjes. Het verhaal speelt in de late middeleeuwen. Het verhaal gaat over twee zusters die een drogisterij hebben, twee kwajongens en een paar boeven die de schat uit de “Goude Gaper” willen stelen. Een spannend verhaal voorzien van illustraties.
Het trapgevelhuis uit deze serie boekjes staat model voor onze Drogisterij. Dat in dit pand een Drogisterijen gevestigd is, wordt benadrukt door de aanwezigheid van “de Gaper” op de gevel. Vanaf het einde van de zestiende eeuw werd een Gaper gebruikt om aan te geven dat er een apotheker of drogist in het pand gevestigd is.
Voor de Gaper op dit model, heeft het exemplaar op de beroemde Haarlemse Drogisterij A.J. van der Pigge model gestaan. Deze Drogisterij vestigde zich in 1849 aan de botermarkt in Haarlem. Het pand bestaat nog steeds. Het wordt nu omhelsd (bijna gewurgd) door het kolossale pand van V&D. De dochter van Van der Pigge huwde met Jan van Os die de zaak voortzette. Nog steeds roert de familie Van Os de Vijzel.
De Van Ossen begonnen oude gapers te verzamelen. Een aantal staan in de winkel opgesteld. Een ander deel van de collectie wordt tentoongesteld in het Zuiderzee Museum te Enkhuizen. Zowel de Drogisterij Van der Pigge, met zijn originele interieur, als het Zuiderzee Museum zijn zeker een bezoekje waard. U zult uw ogen uitkijken bij Van der Pigge en uw neus zal overweldigd worden door de luchtjes van kruiden.

N.b. Het idee voor dit model is van Dick van Beek. Dick heeft de gevel samengesteld uit onderdelen van Holland Scale en zelf de gaper ontwikkeld. Zonder de inspanningen van Dick was dit model niet verschenen.

 

Drogisterijen en apothekers schitterend pand met een gaper. Zo zag iedereen direct dat deze ondernemer middelen verkocht die de mens gezond maakt. Een pilletje tegen hooikoorts of voor een puistje hier of daar. Heb je ergens last van dan moest je bij de winkel met een gaper zijn.
Dit model bestaat grotendeels uit plastic onderdelen. Twee ramen in de voorgevel en het reclamebord op de luifel zijn van giethars. De gaper is ook van giethars. De giethars onderdelen kunnen uitsluitend gelijmd worden met contactlijm. De afwerking van giethars is niet moeilijk, maar vraagt iets meer ervaring dan plastic. Ook is het noodzakelijk om de bijgeleverde plastic voorgevel op hoogte te snijden. Gebruik hiervoor een Stanleymes of hobby mesje. Het gaat vrij eenvoudig. Mocht het mislukken, laat het even weten dan sturen wij een nieuwe gevel.

Modelnummer: 023
EAN:
€ 32,50
Bestel